4 mało znane rodzaje dobrych tłuszczów

4 mało znane rodzaje dobrych tłuszczów

 https://www.youtube.com/watch?v=3TOCJ-QFOdc&list=RD3TOCJ-QFOdc#t=76

” Dobre tłuszcze chronią przed chorobami serca, łagodzą stany zapalne oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Zwiększenie spożycia tłuszczówjednonienasyconych i wielonienasyconych poprawia zdolność do spalania tłuszczu zgromadzonego w organizmie.

Z pewnością wiesz, że oliwa z oliwek czy olej lniany są zdrowe. Istnieją jednak inne, jeszcze lepsze tłuszcze, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś.

Oto lista 4 mało znanych tłuszczów, które Twoim posiłkom dodadzą nowych smaków, a Twojemu życiu – kilku dodatkowych lat.

Ghee, ghi

Ghi w języku hindi oznacza tłuszcz i jest bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej.

Ghi wytwarzany jest poprzez gotowanie na małym ogniu niesolonego masła z mleka bawołu do momentu, aż cała woda wyparuje, a białka zostaną usunięte. Podczas gotowania zbiera się i wylewa pojawiające się na powierzchni szumowiny. Tak przygotowane masło jest następnie pobierane łyżką, aby uniknąć wymieszania z osadami zebranymi na dnie. W Polsce masło to nosi nazwę masła klarowanego. Jedyną różnicą jest mleko – pochodzi z rodzimych krów.

W odróżnieniu od zwyczajnego masła, ghi (jak i masło klarowane) może być przechowywane przez długi czas bez chłodzenia, o ile umieszczone jest w szczelnym pojemniku. Unikniesz w ten sposób zbyt szybkiego utlenienia i zawilgocenia. Ghi ma delikatny smak orzechów laskowych i jest ciemniejsze niż masło.

Uwaga, istnieje imitacja tłuszczu ghi, który jest produkowany na bazie uwodornionego tłuszczu roślinnego! Stosują go niektóre indyjskie restauracje. To „roślinne masło klarowane” jest nasycone kwasami tłuszczowymi trans, które podnoszą ryzyko raka i zawału serca. Unikaj ich za wszelką cenę!

Naukowcy wykazali, że ghi ma pozytywne efekty na tłuszcze obecne we krwi1 oraz łagodzi stany zapalne. Badanie przeprowadzone na wiejskich społecznościach Radżastanu wykazało, że mężczyźni spożywający dwie łyżki stołowe ghi dziennie zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby serca o 23%2.

Choć ghi nie jest powszechnie spożywany, nietrudno znaleźć go w sklepie z produktami egzotycznymi lub w sklepie z żywnością ekologiczną. Można też zamówić go przez internet albo samemu wyprodukować masło klarowane z dobrej jakości masła (min. 82% tłuszczu).

Olej z awokado

Olej z awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.

Tym, co go wyróżnia, jest dużo wyższa zawartość kwasów omega-7 (kwasu oleopalmitynowego) i omega-3 (0,95 g na 100 g) niż w oliwie z oliwek.

Jest on też niezwykle bogaty w witaminę E, która stanowi naturalny przeciwutleniacz olejów roślinnych. Olej z awokado jest odporny na utlenianie, świetnie się przechowuje i wykazuje bardzo dużą odporność na wysokie temperatury – jest zatem idealny do gotowania. Punkt dymienia (temperatura, w której olej się rozpada i produkuje substancje toksyczne) wynosi ponad 250°C, co czyni olej z awokado jednym z najbardziej odpornych na temperaturę tłuszczów.

Spożywanie na surowo pozostaje jednak najlepszym sposobem na zachowanie jego wartości odżywczych. Przez internet lub w sklepie z żywnością ekologiczną możesz kupić (za ok. 20 zł za 100 ml) olej z awokado extra virgin, tłoczony na zimno.

Olej MCT

Olej MCT to płynny tłuszcz na bazie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT = Medium Chain Triglycerides). To tłuszcze, które używane są przez organizm do produkcji energii.

Jeśli stosujesz dietę niskowęglowodanową, np. w walce z rakiem, olej MCT pomoże Twojemu organizmowi wejść w stan ketozy. Oznacza to, że będzie korzystać z kwasów tłuszczowych, a nie cukrów, w celu uzyskania energii. Skutek jest taki, że komórkom rakowym znacznie ciężej jest przetrwać. Dzieje się tak dlatego, że są one przyzwyczajone do funkcjonowania w trybie fermentacji, co jest możliwe jedynie przy obecności cukrów.

Warto zauważyć, że olej MCT sprzedawany jest także osobom, które cierpią na schorzenia związane z niemożnością wchłaniania tłuszczów, na przykład mukowiscydozę czy przewlekłe choroby wątroby.

Z oleju tego korzystają także osoby uprawiające sport i będące na odchudzających dietach niskowęglowodanowych. Olej MTC zmniejsza łaknienie i w sposób wyraźny obniża zużycie aminokwasów w procesach energetycznych, chroniąc tkankę mięśniową przed degradacją.

Oleju MCT nie znajdziesz łatwo, najszybciej kupisz go w sklepach z odżywkami i suplementami dla osób aktywnych (ok. 25 zł za 400 ml). Gdy zaczniesz go spożywać, rozpocznij od małych dawek, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Na początek spróbuj dodać odrobinę do sałatki.

Olej makadamia

To mój ulubiony olej. Olej makadamia ma delikatny aromat, który pysznie podkreśla smak potraw i sosów. Jest również odporny na utlenianie związane z wysoką temperaturą. Można go zatem stosować na zimno, jak i do smażenia. Podobnie jak olej z awokado, ma on bardzo wysoką (wyższą od oliwy z oliwek) zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych; ma też mniej wyraźny smak. Przez internet zapłacisz za niego ok. 15 zł za 100 ml.

Spróbuj dodać jeden lub kilka z tych olejów do swojej diety. Przyniesie to pożytek zarówno Twojemu sercu, jak i kubkom smakowym – zróżnicowanie smaków jest bardzo ważne, zwłaszcza przy stosowaniu zdrowej diety.

Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis

****************

Mając do przekazania niezwykle ważne informacje na temat nowych metod leczenia chorób serca, cukrzycy, artrozy, nowotworów, depresji, chorób skóry itd., zdecydowałem się nagrać je w formie wideoprezentacji.

Włącz dźwięk na swoim komputerze (lub podłącz do niego słuchawki), aby usłyszeć to, o czym chcę Ci opowiedzieć. A potem usiądź wygodnie ikliknij ten link: http://pocztazdrowia.pl/landing/dossier/?c=DN01JWPZ00.”

Reklamy

About Sznajder Marcin

Certain man chose several books in the library. He asked the librarian near their receipt how many time would take him reading all. The librarian burst out laughing and said that the gathering counted the thousands of books and the hundred of lives it was enough not on reading all. That man gave up the ones several who he chose, and said then. Some different way has to exist. Marcin - Stuntman and the consultant, the operator of under-water pictures and II the director of films. Graduate of The department Electronics Engineering college of Varsovian.

Posted on 17 listopada 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: