Jak wybrać dobry cynamon

Jak wybrać dobry cynamon

Unia Europejska chce  mocno ograniczyć dozwoloną ilość cynamonu. Mieszkańcy krajów Europy Środkowej i Północnej, gdzie wiele tradycyjnych wyrobów cukierniczych produkowanych jest na bazie cynamonu, będą musieli z niego zrezygnować.

Duńskie stowarzyszenie piekarzy ogłosiło koniec bułeczek cynamonowych, które są niemalże ich symbolem narodowym2.

Czy Unia Europejska będzie wiarygodna po takim incydencie?

Cynamon dobrą przyprawą

Nie wszystkie przyprawy są dobre dla zdrowia, jednak cynamon należy do tych, które warto jak najczęściej dodawać do swoich posiłków.

Przede wszystkim jego walory smakowe są niesamowite – cynamon ma ciepły, urzekający i niezwykle łagodny smak oraz aromatyczny zapach, który świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wielu słonych dań.

Ciasta czekoladowe, sałatki owocowe, kremy deserowe, jak również grzane wino, herbata, napary i wiele rodzajów mięsa w sosie zyskują ogromnie na smaku, gdy doprawi się je cynamonem.

Liczne korzyści dla zdrowia

Dodawanie cynamonu do słodkich potraw jest dobrym pomysłem – badania przeprowadzone zarówno wśród ludzi, jak i na zwierzętach wykazały, że przyprawa ta może być skuteczna w walce z cukrzycą typu 2. Cynamon uwrażliwia organizm na insulinę, dzięki czemu ma właściwości obniżające glikemię. Badania wykazują, że chodzi konkretnie o jeden ze składników cynamonu: methyl hydroxy chalcone polimer (MHCP).

Dodatkowo, cynamon ma właściwości antyseptyczne, antywirusowe i zwalczające zmęczenie, a w warunkach laboratoryjnych niszczy wiele bakterii chorobotwórczych. Jest zatem wielofunkcyjnym, antybakteryjnym antyseptykiem o właściwościach przeciwinfekcyjnych.

Cynamon rozgrzewa także organizm w przypadku schłodzenia, stymulując krążenie krwi. Dlatego czasami używa się go do gorących naparów stosowanych przy katarze, grypie czy zapaleniu oskrzeli.

Cynamon pomaga również na trawienie. Okazuje się, że błonnik stanowi ponad połowę wagi mielonego cynamonu. Malutka porcja 2 g przyprawy zawiera w sobie 1,3 g błonnika. To jeszcze jeden ważny powód, żeby dodawać go do wypieków, szczególnie na bazie białej, oczyszczonej mąki.

Brak zauważalnych efektów ubocznych

Człowiek musiałby zjeść tyle wypieków z cynamonu, że prędzej umarłby z powodu otyłości, niż odczuł efekty uboczne tej przyprawy – stwierdził eurodeputowany Paul Nuttall, przeciwny nowej, idiotycznej ustawie.

Można się z nim tylko zgodzić. Jeśli należy ograniczyć spożycie wypieków na bazie cynamonu, to wyłącznie z powodu takich bomb glikemicznych jak cukier i rafinowane zboża, a nie cynamon!

Żaden efekt uboczny tej przyprawy nie został nigdy zanotowany w społeczeństwach azjatyckich, w których jego spożycie jest około dziesięciokrotnie wyższe niż w Europie.

Europa nie do końca w błędzie

To absurdalne prawo może jednak przynieść jakiś pozytywny skutek: przypomnieć, że oszczędzanie na pożywieniu zwykle nie jest dobrym pomysłem (zwłaszcza, jeśli zaoszczędzone pieniądze mają pójść na gadżety elektroniczne i gry).

Za tą europejską inicjatywą antycynamonową stoi amerykańskie i saudyjskie badanie przeprowadzone w 2013 r., które wykazało, że przyprawa ta stosowana przez producentów przemysłowych może stanowić zagrożenie dla wątroby3.

Faktycznie istnieją dwa rodzaje cynamonu: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum), który jest kosztowny i który sprowadza się z Cejlonu, Seszeli i Madagaskaru. Ten rodzaj przyprawy smakuje również lepiej i zupełnie nie jest dla nas groźny.

Niestety z powodu swojej ceny zwykle zastępowany jest on w wypiekach i napojach przemysłowych cynamonem kasja (inaczej cynamonem chińskim lub cynamonowcem wonnym), który zawiera 63 razy więcej kumaryny, substancji potencjalnie groźnej dla wątroby.

Naucz się wybierać dobry cynamon

Niezwykle ciężko jest rozróżnić dobry i zły cynamon, gdy kupuje się sproszkowaną przyprawę.

Bez problemu można jednak odróżnić cynamon kupowany w laskach. Kasja (zły cynamon) jest brunatny i złożony z jednej dużej i zawiniętej warstwy kory.

Dobry cynamon (cejloński) jest żółty, a laska zbudowana jest z cienkich zawiniętych warstw.

Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis

****************

Połączone siły biurokracji Unii Europejskiej i lobby farmaceutycznego zagrażają medycynie naturalnej. Wkrótce może okazać się, że nie tylko zabronione zostaną terapie alternatywne, ale znikną również jakiekolwiek źródła informacji na temat medycyny naturalnej.

Źródła:

  1. http://www.lemonde.fr/sante/article/2013/12/10/l-efsa-blanchit-l-aspartame_3528602_1651302.html
  2. Traditional Danish pastries threatened by EU cinnamon ban, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10538172/Traditional-Danish-pastries-threatened-by-EU-cinnamon-ban.html
  3. Coumarin In Cinnamon Causes Liver Damage In Some People, http://www.medicalnewstoday.com/articles/260430.php

 

Reklamy

About Sznajder Marcin

Certain man chose several books in the library. He asked the librarian near their receipt how many time would take him reading all. The librarian burst out laughing and said that the gathering counted the thousands of books and the hundred of lives it was enough not on reading all. That man gave up the ones several who he chose, and said then. Some different way has to exist. Marcin - Stuntman and the consultant, the operator of under-water pictures and II the director of films. Graduate of The department Electronics Engineering college of Varsovian.

Posted on 17 listopada 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: