Taki niewinny Keczup – a też ma w sobie świństwa

Taki niewinny Keczup – a też ma w sobie świństwa

Syrop glukozowo-fruktozowy jest (prawie) wszędzie!

24.08.2014 09:39
Jest niemal wszędzie. W słodyczach, napojach, jogurtach, serkach, ketchupie, produktach dla dzieci -takich jak gotowe deserki, a nawet mieszanki mleczne. O czym mowa? Oto on: syrop glukozowo-fruktozowy! Jedna z przyczyn otyłości. Ale nie tylko.

Dla producentów żywności ważny jest zysk, czyli wyprodukowanie jak najtaniej i sprzedanie jak najwięcej oraz jak najdrożej. Dla konsumenta niestety nie oznacza to nic dobrego. Znaczna część żywności dostępnej w sklepach jest wątpliwej jakości, a to co znajdziemy w składzie nie tylko nie dostarcza substancji odżywczych, ale często jest po prostu niezdrowe. Tak właśnie jest w przypadku dodawanego do bardzo wielu produktów syropu glukozowo-fruktozowego w skrócie HFCS (High Fructose Corn Syrup).

Pod koniec lat pięćdziesiątych XX wieku, dwóch badaczy R. Marschall i E. Kooi opisało proces, dzięki któremu udało się otrzymać tę substancję. Początkowo syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany był z ziemniaków, dość szybko jednak odkryto tańszy (co z reguły dla producenta znaczy lepszy) sposób czyli produkcję tego syropu z kukurydzy. Początkowo dodawanie go do żywności nie było specjalnie popularne, co zmieniło się w latach 70., kiedy z różnych przyczyn dodawanie cukru do żywności było ekonomicznie nieopłacalne. Sławę, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, zyskał wówczas syrop glukozowo-fruktozowy, który był tańszym zamiennikiem cukru. Poza ceną miał także inne korzyści dla producentów, takie jak: płynna postać, stałość mikrobiologiczna oraz to, że przez długi czas się nie krystalizował. Wszystkie te „plusy” oraz fakt, że jest to substancja znacznie słodsza od cukru, a zatem bardziej wydajna, sprawiały, że zaczęto go masowo używać.

Od tamtej pory HFCS stał się popularny także w Europie. Można się na niego natknąć prawie we wszystkich rodzaj produktów spożywczych. Jest w coca-coli oraz innych napojach gazowanych. Jest w majonezach, musztardach, ketchupach, batonach, czekoladach, ciastkach, sosach, sokach owocowych, pieczywie, dżemach oraz miodach. Znajdziemy go także w niektórych wędlinach i innych przetworach mięsnych. Nie zabraknie go w części leków, ale co najsmutniejsze – jest w mieszankach mlecznych i gotowych posiłkach dla dzieci.

Taki niewinny keczup, a też ma w sobie świństwa... / fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja

Taki niewinny keczup, a też ma w sobie świństwa… / fot. Dawid Chalimoniuk

Oczywiście nie jest on dodawany do każdego produktu. Są producenci, którzy nie używają go przy produkcji swoich wyrobów. Warto więc czytać etykiety, żeby sprawdzić, co tak naprawdę jest w środku.

A dlaczego warto dokładnie sprawdzić do wkładamy do sklepowego koszyka? Badania przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne pokazują, że wraz ze wzrostem spożycia syropu glukozowo-fruktozwego nastąpił wzrost zachorowań na cukrzycę typu II, depresję, nadciśnienie, ADHD, choroby krążenia oraz otyłość. Winna jest temu głównie fruktoza obecna w tym syropie. W jaki sposób naturalny cukier owocowy może siać takie spustoszenie w organizmie?

Fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, a jej przemiany sprzyjają lipogenezie, czyli powstawaniu komórek tłuszczowych, które gromadzą się między innymi w okolicach narządów wewnętrznych. Procesy metabolizowania fruktozy mają także stymulujący wpływ na podnoszenie się ilości szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów, co także ma wpływ na bardzo niebezpieczne otłuszczenie narządów wewnętrznych. Niepokojące i godne uwagi jest także to, że spożycie fruktozy nie stymuluje w żaden sposób wydzielania leptyny – białka odpowiedzialnego za hamowanie łaknienia. Nie powoduje także wydzielania insuliny, przez co wpływa na zwiększone ryzyko pojawienia się insulinooporności oraz cukrzycy typu drugiego. Duże spożycie fruktozy hamuje sygnał „jestem syta” prowadząc tym samym do przejadania się, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości. Dodatkowo jedzenie produktów z syropem glukozowo-fruktozowym rozbudza apetyt na „słodkie”, którego spożycie ma wpływ na wzrost masy ciała.

Fruktoza spożywana w postaci syropu glukozowo-fruktozowego może być naprawdę wyjątkowo szkodliwa i powoli siać spustoszenie w naszym organizmie. Dlatego bądźmy uważni przy wyborze produktów, które sami zjemy albo damy naszym dzieciom. A Wy zwracaliście uwagę na ten składnik? Jeśli nie – to mam nadzieję, że zaczniecie.

Źródło

http://foch.pl/foch/1,138503,16509152,Syrop_glukozowo_fruktozowy_jest__prawie__wszedzie_.html#TRCuk

Reklamy

About Sznajder Marcin

Certain man chose several books in the library. He asked the librarian near their receipt how many time would take him reading all. The librarian burst out laughing and said that the gathering counted the thousands of books and the hundred of lives it was enough not on reading all. That man gave up the ones several who he chose, and said then. Some different way has to exist. Marcin - Stuntman and the consultant, the operator of under-water pictures and II the director of films. Graduate of The department Electronics Engineering college of Varsovian.

Posted on 17 listopada 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: