Zdrowiej!

Zdrowiej!

„…Nie sądź, że nowoczesne zdrowe odżywianie oznacza pokarmy bez smaku i aromatu, które trudno przełknąć. Wręcz przeciwnie, najnowsze badania dowodzą na przykład, że – jeszcze zanim pomyślisz o jakichkolwiek naturalnych suplementach – możesz zrobić przysługę swojemu organizmowi, jedząc po prostu… dobre tłuszcze!

Przede wszystkim
nie wykreślaj ze swojej diety tłuszczów!

Od wielu lat osoby odpowiedzialne za zdrowie publiczne próbują wpoić społeczeństwu, że tłuszcze spożywcze są naszym wrogiem numer 1.

Jednak teza ta nie została potwierdzona przez współczesnych badaczy. Wprost przeciwnie, wskazują oni, że musisz wręcz zwiększyć spożycie dobrych tłuszczów.

Olej rzepakowy, olej lniany, tłuste ryby, orzechy, kozłek, dynia i portulaka zawierają tłuszcze, które zmniejszają śmiertelność w wyniku zaburzeń sercowo-naczyniowych. Jeśli brakuje Ci takich tłuszczów, ryzyko to zwiększa się w przypadku różnych chorób i depresji. Wiele olejów obniża nawet poziom cholesterolu.

Ponadto, w kontekście diety odchudzającej, spożywanie tłuszczów jest niezbędne, aby dać Ci poczucie sytości, potrzebne do utraty nadmiaru kilogramów. Jeśli głodujesz, Twoje ciało przestawia się na tryb „ głodowy“: zwalnia swój metabolizm, aby zachować kalorie, a więc i zbędne kilogramy.

Prawdą jest, że na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że zalecenia te są zaskakujące. Tymczasem, czytając Dossier Naturalnych Terapii,przekonasz się, że to, co słyszymy od 40 lat na temat tłuszczów, jest dokładnie odwrotne niż ustalenia naukowców.

Czy wiesz, że amerykańskie społeczeństwo od 1975 roku wciąż zmniejsza spożycie tłuszczów? W niczym to jednak nie przeszkodziło szerzącym się epidemiom: otyłości, chorobom serca, cukrzycy, nowotworom…

… przepisy na pyszne potrawy spowalniające proces starzenia.

Badania na temat współczesnego żywienia pokazały, że wiele pokarmów przyczynia się do starzenia organizmu, wywołując różne reakcje szkodliwe dla komórek i organów (w szczególności tętnic i mózgu), takie jak:

  • utlenianie, które powoduje śmierć komórek i uszkadza DNA (będąc źródłem nowotworów); jest ono spowodowane spożyciem pokarmów, których trudno unikać;
  • glikacja: proteiny i cukry – fruktoza i glukoza – łączą się, by stworzyć ciężkie związki, które niszczą Twój organizm. To trochę tak, jakby gotować jajko zbyt długo – nie da się tego cofnąć. Szkody są nieodwracalne. Glikacja występuje także wtedy, gdy spożywasz mięsa pieczone na grillu, w szczególności na barbecue;
  • stan zapalny: kiedy jest chroniczny, zabija komórki mózgowe, spowalnia krążenie i może powodować powstawanie blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych (ryzyko zawału i udaru).

Wszystkie te reakcje są przyspieszane nieodpowiednim odżywianiem.

Dobra wiadomość jest taka, że inne substancje mają działanie pozytywne: chronią Twoje komórki, wzmacniając ich ściany, czyniąc je młodymi i elastycznymi, dbają o Twój organizm, wygładzają Twoją skórę i mogą przyczynić się do reaktywacji funkcji fizycznych i neurologicznych niszczonych przez lata…

…Porady… mogą być nieraz tak proste, jak zalecenie spożycia bananów, jabłek lub awokado:

  • Banany przeciw zawałowi: banany są doskonałym źródłem witaminy B6 i witaminy C, błonnika i manganu. Zawierają dużo potasu, którego już od 30 lat jest coraz mniej w pokarmach rozwiniętych społeczeństw. Potas jest niezbędny do utrzymania ciśnienia tętniczego na normalnym poziomie oraz dobrego funkcjonowania serca. Jedzenie jednego banana (niezbyt dojrzałego) dziennie może więc pomóc zapobiec nadciśnieniu i ochronić Cię przed zawałem.
  • Jabłka przeciw osteoporozie: jabłka zawierają procyjanidyny B-2, które odgrywają kluczową rolę w opóźnianiu starzenia, zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i stymulują porost włosów. Badacze francuscy odkryli, że flawonoid, zwany florydzyną, który znajduje się tylko i wyłącznie w jabłkach, może uchronić kobiety po menopauzie przed osteoporozą i może również poprawić gęstość kości. Liczne badania pokazały także, że jedzenie jabłek może pomóc w zapobieganiu wielu typom raka, astmie, cukrzycy, nadciśnieniu i tyciu!
  • Awokado a rak: awokado jest od dawna znane ze swoich właściwości antycholesterolowych i zdolności do utrzymania w zdrowiu układu krążenia. Jest też i nowość: według najnowszych wyników badań dr. Stevena M. D’Ambrosio i jego współpracowników z Ohio State University w Stanach Zjednoczonych wydaje się, że składniki fitochemiczne wyciągu z awokado Haas (odmiana o czerwonawej i ciemnej skórce) są zdolne do zniszczenia komórek rakowych, a również – stosowane doustnie – uniemożliwiają przekształcanie się komórek w stanach przedrakowych w nowotworowe…

… rośliny egzotyczne, które możesz wprowadzić do swojej kuchni i które mogą czynić cuda dla Twojego zdrowia:

  • Dwie łyżki stołowe ziaren salba, zwanych również chia, zawierają więcej błonnika niż dawka słynnego na świecie leku Metamucil i dostarczają Ci jednocześnie 3050 mg omega-3 – będąc ekwiwalentem ponad 5 kapsułek oleju lnianego lub 10 kapsułek tranu. Ich wysoka zawartość kwasu chlorogenicznego i kofeinowego ułatwia również metabolizm glukozy i kontrolę wagi.
  • Badania wykazały, że ashitaba (warzywo o zielonych liściach z Dalekiego Wschodu) może przyczynić się do poprawy zdrowia, jak również pomóc w leczeniu niektórych problemów medycznych. Chodzi między innymi o odporność osłabioną przez infekcje bakteryjne i wirusowe,nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemię, bóle mięśniowe i cukrzycę typu 1 i 2. Poprawia również detoksykację krwi, wątroby i nerek.
  • Fragmenty z Dossier Naturalnych Terapii,
  • Zdrowia życzę,
    Jean-Marc Dupuis

.

Reklamy

About Sznajder Marcin

Certain man chose several books in the library. He asked the librarian near their receipt how many time would take him reading all. The librarian burst out laughing and said that the gathering counted the thousands of books and the hundred of lives it was enough not on reading all. That man gave up the ones several who he chose, and said then. Some different way has to exist. Marcin - Stuntman and the consultant, the operator of under-water pictures and II the director of films. Graduate of The department Electronics Engineering college of Varsovian.

Posted on 17 listopada 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: