Zawał: dramat emerytury

 

Zawał: dramat emerytury

Zdrowia życzy,
Jean-Marc Dupuis

a Marcin dokłada fotki z patrzenia w chmurki , „byczenia się” na pomoście  i też zdrowia życzy….

Szanowny Czytelniku,

Kamper stał przed małym domkiem. Silnik mruczał. Pojazd właśnie przebył badanie techniczne. Zbiornik paliwa zatankowany do pełna. W turystycznej lodówce mnóstwo apetycznych przysmaków.

Michał przestudiował mapę Europy. Od pięciu lat dopracowywał trasę, widząc się już to w Atenach, to na Akropolu, to w kajaku w skandynawskich fiordach czy w Andaluzji, w cieniu drzew pomarańczowych, ze szklanką musującej i lodowatej sangrii w dłoni.

Jego żona siedziała już na miejscu dla pasażera. Walizki były gotowe. Wszystkie dokumenty uporządkowane, zwłaszcza ta skomplikowana dokumentacja, którą musiał wypełnić, by zdobyć uprawnienia emerytalne, tak zasłużone po 40 latach pracy w wielkiej firmie.

Wreszcie nadeszła pora odjazdu. Michał wsiadł do samochodu, włożył kluczyk do stacyjki, wcisnął sprzęgło i właśnie wtedy…

Gwałtownie pochylił się do przodu, złapał się za pierś, wydał słaby okrzyk i opadł na kierownicę, powalony zawałem. Wszystko to trwało tylko kilka sekund.

Wielkie marzenie Michała i jego żony zakończyło się tego samego dnia, na izbie przyjęć szpitala w Niort. Pomimo szybkiego przyjazdu pogotowia, nic nie mogło go już uratować. Jak 95% ofiar zatrzymania akcji serca, Michał nie przeżył.

Co roku tysiące ludzi umiera w wyniku zatrzymania akcji serca krótko po przejściu na emeryturę.

Przez całe życie pracowali i oszczędzali, a potem nagle odchodzą (czy to mężczyźni, czy kobiety), nie skorzystawszy nawet z owoców swojej pracy. Pozostawiają po sobie nieutulonego w żalu męża lub żonę, oraz dzieci i wnuki, zaskoczone tak nagłą, tragiczną i niesprawiedliwą śmiercią.

Tej epidemii można (powinno się!) uniknąć

Tak, to niesprawiedliwe! Tej „epidemii” powinno się uniknąć w dzisiejszych czasach.

Kardiolodzy obeznani z najnowocześniejszymi odkryciami szacują, że dzięki naturalnym i powszechnie dostępnym metodom można zmniejszyć ryzyko chorób kardiologicznych blisko do zera.

Blisko do zera, to wydaje się nie do wiary. A jednak – mowa tu o niepodważanych danych naukowych potwierdzonych przez największych badaczy, publikowanych wielokrotnie ostatnimi laty w pismach takich jak British Medical Journal albo The Lancet, wzorcowych pismach w dziedzinie medycyny.

Można by uratować setki tysięcy istnień ludzkich!

To kwestia czasu spędzanego na powietrzu, na słońcu, na ćwiczeniach fizycznych, a przede wszystkim kwestia diety.

Dieta idealna przeciwdziałająca chorobom kardiologicznym to dieta śródziemnomorska. Na bazie warzyw, ryb, oliwek, oliwy z oliwek, roślin strączkowych (fasola, soczewica), razowych produktów zbożowych, sera koziego, orzechów i nasion, ziół i czosnku. Zawiera bardzo niewiele produktów zbożowych rafinowanych, mało cukru, mało nabiału. Napoje to kawa i herbata (w krajach arabskich) oraz wino czerwone w Grecji, na Sycylii, we Włoszech i w Hiszpanii.

Obfituje w przeciwutleniacze, występujące zarówno w napojach (czerwone wino, herbata, kawa), jak i w kolorowych warzywach. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, występujących w sardeli i sardynkach, oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), występujących w oliwie z oliwek. Jest to wreszcie dieta, trzeba to przyznać, bo to ważne, skromna. Porcje nie wypadają z talerza.

Spektakularne działanie

Dieta śródziemnomorska ma spektakularne działanie. Jeśli padłeś już ofiarą incydentu sercowo-naczyniowego (zawał serca lub udar mózgu), dieta ta obniży ryzyko ponownego zdarzenia o 50-70%, jak wykazały to wyniki jednego z badań.

A mimo to, według pomysłodawców badania, wynik ten mógłby ulec znacznej poprawie, zejść do niemal zera procent ryzyka powtórnego zdarzenia, gdyby przeprowadzić całkowitą zmianę trybu życia.

We wspomnianym wyżej badaniu, uczestnikom narzucono minimalne wymogi, jeśli chodzi o odżywianie, oraz praktycznie nie musieli dokładać żadnych starań, jeśli chodzi o aktywność fizyczną czy przebywanie na słońcu.

Gdyby dodatkowo uprawiali jakiś sport i opalali się w celu zwiększenia poziomu witaminy D w organizmie, prawdopodobnie jeszcze bardziej zredukowaliby ryzyko śmierci.

Skuteczność diety śródziemnomorskiej można poprawić, stosując suplementy diety

Ponadto, badania naukowe wykazały, że naturalne składniki aktywne sprzyjają dalszemu obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i wydłużeniu życia w dobrym zdrowiu.

Mowa tu o allicynie, siarkoorganicznym związku występującym w czosnku i roślinach z tej samej rodziny (cebula, szczypiorek, por, cebula szalotka), karnitynie, aminokwasie wzmacniającym mięsień sercowy (myocardium), i o koenzymie Q10, „superprzeciwutleniaczu”, który ochroni Twoje tętnice.

A oto, w jaki sposób.

Czosnek eliminuje 6 najgroźniejszych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego

Lecznicze właściwości czosnku były znane już w starożytności. Badania wykazują, że ma on zaskakującą właściwość obniżania sześciu najgroźniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Czosnek zawiera dużo allicyny, bardzo aktywnego naturalnego składnika. Zawiera także glikozydy, lektyny, prostaglandyny, witaminy z grupy B i witaminę E, antocyjaniny i flawonoidy, które również mają korzystne działanie na zdrowie.

Czosnek jest obecnie jedną z najwnikliwiej badanych roślin. W blisko 5000 artykułach naukowych udowodniono, że chroni przed nowotworami i infekcjami. Ale szczególnie godna uwagi jest jego skuteczność w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego:

  1. Czosnek obniża dyslipidemię, kluczowy czynnik rozwoju miażdżycy i powstawania zakrzepów: w dwóch metaanalizach przeprowadzonych odpowiednio w 2009 r. i w 2012 r. wywnioskowano, że czosnek skutecznie działał zarówno na obniżenie całkowitego cholesterolu, jak i trójglicerydów,  Badanie opublikowane w 2016 r. wykazało, że spożywanie ekstraktu z czosnku sprzyja zmniejszeniu rozmiarów blaszki miażdżycowej u pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny. Badania wykazały, że aktywne substancje zawarte w czosnku hamują enzymy niezbędne do syntezy cholesterolu i redukują zjawisko utleniania LDL, co jest bardzo istotne w rozwoju miażdżycy.
  2. Obniża poziom cukru we krwi: zmniejszenie poziomu cukru umożliwia zmniejszenie śmiertelności związanej z powikłaniami w układzie sercowo-naczyniowym. Metaanaliza, w której zgromadzono wyniki 7 kontrolowanych placebo badań klinicznych na łącznej liczbie 390 pacjentów cierpiących na cukrzycę, została opublikowana w 2015 r.. Autorzy wykazali w niej, że czosnek znacząco obniża poziom cukru we krwi, gdyż może zmniejszyć insulinooporność komórek, stymulować wydzielanie insuliny, zmniejszyć wchłanianie glukozy w jelitach oraz stymulować rozwój komórek beta trzustki, wydzielających insulinę.

Reklamy

About Sznajder Marcin

Certain man chose several books in the library. He asked the librarian near their receipt how many time would take him reading all. The librarian burst out laughing and said that the gathering counted the thousands of books and the hundred of lives it was enough not on reading all. That man gave up the ones several who he chose, and said then. Some different way has to exist. Marcin - Stuntman and the consultant, the operator of under-water pictures and II the director of films. Graduate of The department Electronics Engineering college of Varsovian.

Posted on 28 września 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: